was successfully added to your cart.

FurmintUSA: Lendületben a száraz furmint

A minap megjelent egy cikk a Furmint USA-projektről a New York-i székhelyű Food & Beverage Magazine online felületén, melyben a szerző közli: a száraz furmintra épített tengerentúli marketingkampány meghozta gyümölcsét, lévén sikerült leszerződni egy amerikai borimportőr céggel, akik segítenek piacra juttatni a tokaji borászatok tételeit.

Az eredeti cikk >>itt olvasható<<, a fordítás pedig alább:

Folytatódik a száraz furmint amerikai sikersztorija

“A USA-ban kevésbé ismert száraz furmintok egyre nagyobb ismeretségre tesznek szert, köszönhetően a 2014-ben indult FurmintUSA-kampányának. A FurmintUSA elkötelezett amellett, hogy megismertesse az amerikai piaccal a lenyűgöző és egyedülálló minőségű, a Kárpát-medencében autochton fajtának számító furmint szőlőből készült száraz fehérborokat.

furmintusa-1

Debbie Zachareas, Paul Wagner, Scott Harper a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtokban

 

Mint ismert, 2015 októberében amerikai borszakértők látogattak el Tokajba, hogy furmintokat kóstoljanak és megfigyeljék a borkészítés folyamatát. A látogatók között volt Peter Granoff és Debbie Zachareas, a San Francisco-i Ferry Plaza Wine Borekeresekdés és a Napában található Oxbow Borkereskedés társtulajdonosai; Scott Harper a Bristol Bar and Grille ügyvezetője, Paul Wagner a Balzac Communications & Marketing Igazgatója és Joe Roberts borszakíró, aki a díjnyertes 1WineDude borblog szerzője. 

Bálint László nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA szakértője szerint mivel a borkedvelők új és izgalmas borokat keresnek, ezért a tengerentúlon egyáltalán nem ismert tokaji száraz furmint tökéletes választás lehet, nem beszélve a bor gasztronómiai sokoldalúságáról, azaz ételekhez való társíthatóságáról.

FurmintUSA-Bálint_Laci-1_fotó_Németh_Richard

Bálint László AIWS, FurmintUSA szakértő

 

Emellett Bálint azt is bejelentette, hogy stratégiai partnerséget kötöttek a Palinkerie Fine Hungarian Importal — mely New York-i székhelyű cég a kiváló magyar borok kereskedelmére szakosodott – , hogy 2016 első negyedévében végre az Egyesül Államok piacán is megindulhasson a száraz furmintok értékesítése.
 
Joe Roberts videósorozata, a Furmint Adventures innen érhető el. Lentebb pedig a Basilicusban forgatott rész, melyben Kanczler András a szőlőbirtok vincellére és Basa Richárd a Borkultúra Központ alapítója is megszólal:
 

Tokaj  – mely régió a történetileg híres az édes borokról – csúcs minőségű, izgalmas borokat kínál hasonlíthatatlanul ásványos aromákkal, tiszta, koncentrált ízekkel.  Ugyan a friss furmintok is kellemes ízűek, de a szerkezetben rejlő potenciál lehetővé teszi, hogy az évek előrehaladtával minél nagyobb komplexitást érjenek el.”

Leave a Reply