Tokaj-Hegyalja egyedülállóan gazdag sokszínűsége nem csak a vulkánok és gejzírek formálta talajában, nem csak sajátos éghajlatában, az évezredek során itt keveredő számos kultúrában és hagyományban, hanem a tokaji borokban is fellelhető. A történelem során túlélt számos hadjáratot, háborút, politikai csatározást, ez mégse gátolta a bortermelés és a borkultúra fejlődését, s Tokaj neve ismertté vált szerte a világon. Bár az elmúlt néhány évtizedben a fejlődés lelassult, küldetésünknek tekintjük, hogy a régió borászataival közösen újjáélesszük Hegyalja és a tokaji bor hírnevét, mindeközben megmutassuk a régió valódi arcát.

Látogass el Te is Tokaj-Hegyaljára, térj be hozzánk Tarcalra és fedezzük fel a régió értékeit újra, közösen!

Tokaj

Tokaj-Hegyalja

Magyarország északkeleti részén, közel 6000 hektáron terül el a 27 települést magába foglaló Tokaj-Hegyalja. E régióról szinte mindenkinek a bor, az aszú jut eszébe legelőször, azonban sokan nem tudják, hogy mennyi egyéb látnivalót, kincseket rejt a régió! Itt van például a Sárospataki vár, Kossuth Lajos szülőházának emlékmúzeuma és az Andrássy-kastély Monokon, Európa legnagyobb képes levelezőlap-gyűjteménye Szerencsen, a tokaj-hegyaljai piac, hazánk első, több mint 500 éves mechanikus órája Sátoraljaújhelyen, és nem utolsósorban a lenyűgöző túraútvonalak, valamint a szőlőterületek.

A lösztalajon termett bor különlegessége

Az újat, az ismeretlent nehéz elfogadni. Így van ez a löszös borokkal is. Jó húsz évvel ezelőtt a tisztán lösztalajon termett borokat még teljes elutasítás fogadta, s nem lehetett tudni miért. Aztán fény derült a titokra: a löszös borok merőben más ízvilágot képviselnek a már megszokott tokaji borokkal szemben. Ezeknek a boroknak ugyanis más a savassága, a karakteressége. Azóta eltelt húsz év, és úgy tűnik, hogy a borkedvelők lassan elkezdték felismerni, hogy milyen rejtett kincseket tartogat magában a löszös szőlőből készült bor.

Tokaj guide

Már letölthető a Tokaj-Hegyalja és a Zemplén teljes turisztikai kínálatát bemutató ingyenes mobil applikáció Apple és Android telefonokra. Több mint 100 látnivaló, étterem, borászat és szállás adatai érhetőek el az új fejlesztésnek köszönhetően. Töltsd le Te is, hogy képben legyél a hegyaljai aktualitásokkal!

Letöltés:

Videó az applikációk  használatáról itt.

A rendszerben akkor is elérhetőek a szolgáltatói adatok és látnivalók, ha nincs internet kapcsolat. Az offline térképek száma folyamatosan bővül, így ha a vendégek nincsenek WIFI közelben, akkor is gyorsan és ingyenesen használni tudják az applikációt.

A turisztikai szolgáltatókon és látnivalókon túl elérhetőek a frekventált túrautakhoz kapcsolódó vezetett túrák, valamint több településen a látnivalókat bemutató hangos kalauzok is a programban, illetve egy kattintással elérhetővé válnak a gyógyszertárak, orvosi ügyeletek, templomok, pénzváltók, ATM automaták, stb., hogy a vendégek még komfortosabban érezzék magukat a térségben.

A fejlesztést a VITOUR LANDSCAPE című INTERREG IV/C forrás tette lehetővé, a szoftvert az MTA SZTAKI fejlesztette, a szolgáltatói háttér adatbázis informatikai kialakítása a Mimézis Kft munkája.