MIBŐL IS ÁLL EGY HOBBIBORÁSZ-NAP?
Elsajátíthatjuk, hogy a szőlő termesztéstől a technológia folyamatokon keresztül, egészen a borkészítésig és értékesítésig milyen utat jár be a szőlő, hogy minőségi bor készüljön belőle, amely bármilyen asztalon megállja a helyét! Nem utolsó sorban pedig teljes összképet kapunk a világ bortörténetéről!
A nap során érintett témakörök:
- Szőlőfajták: szüreti előkészületek, borvidékek ismertetése, szüreti időpont, szüret megszervezése, vásárolt szőlő kritériuma, szállítás, szőlő minőségi átvétel
- Szőlő fogadása: tárolása, hűtése, feldolgozás, zúzás, bogyózás, préselés
- Mustkezelés: must paramétereinek mérése, must kezelése, must ülepítése, derítése
- Erjesztés: hordóban, (hordó kezelése tisztítása), tartályban (irányított erjesztés)
- Borkezelés: fejtés, kénezés, töltögetés, derítés, szűrés, palackozás
- Palackozáshoz szükséges anyagok: üveg, dugó, csavarzár
A déli szünetben egy könnyű EBÉDdel várjuk a programon résztvevőket!
Az elméleti anyagok elsajátítása után pedig jöhet is egy rendkívül fakultatív BORKÓSTOLÓ, amely során a Furminttól az Aszúig, több egyedi boron keresztül ismerkedhetünk meg.
Tematikája:
- Borhibák felismerése
- Borkóstolási alapismeretek
- Különböző borfajták megismerése